Jdi na obsah Jdi na menu
 


Halloween ⇔ Dušičky

22. 10. 2022

Jaký je rozdíl mezi Halloweenem a Dušičkami? Tyto svátky mají kořeny stejné, jen v každé zemi se zachovaly jiné zvyky a tradice.

 

Tyto svátky pochází již z dávných dob, kdy naše území obývali Keltové. Noc z 31. října na 1. listopad slavili jako konec léta i celého roku. Keltové věřili, že v tento den se protíná svět živých se světem mrtvých. Byla to nejmagičtější noc v roce. V některých zemích se dodnes slaví jako Halloween 31.10 a v osmnácti zemích Evropy se tato keltská tradice udržela jako Památka zesnulých – Dušičky, které se i u nás slaví 2.11.


 

HALLOWEEN

Halloween se slaví 31.10. v USA (Americe), Kanadě, Velké Británii a Austrálii.

 

halloween-gettyimages-172988453.jpg

 

PŘÍBĚH:

Lidé si ten den připomínají své zesnulé předky. Bylo zvykem chodit v kostýmech stavení od stavení a výměnou za básničku či koledu vybírat potraviny. Strašidelné kostýmy měly představovat duše zemřelých.

 

TRADICE A ZVYKY:

„Dejte mi koledu, nebo vám něco provedu“ je nejznámější tradice Halloweenu. Děti v kostýmech obchází sousedy, zpívají koledy a získávají za ně drobné sladkosti. Pokud je majitel domu suchar a neotevře jim dveře, provedou mu drobnou lumpárnu. Koledovat se chodí vždy po setmění. Mezi další tradice patří: vyprávění strašidelných příběhů a Halloweenský průvod.


SYMBOLY:

  • Vydlabané dýně - nejznámější symbol Halloweenu. Vkládají se do nich svíčky, aby koledníci viděli na cestu. Co nejstrašidelnější obličej na dýni má odhánět zlé duchy.
  • Čarodějnice - dle pověr doprovázejí na cestách zlé duchy. Lidé se jich báli a věřili, že na Halloween mají čarodějnice největší moc.
  • Kočka - ve středověku byly černé kočky vnímány jako mazlíčci čarodějnic, a tak jako symbol Halloweenu přetrvaly dodnes.
  • Masky a kostýmy - slouží k matení zlých duchů. Lidé věřili, že strašidelnými převleky duchy zmatou a oni je nechají být.


 

DUŠIČKY 2.11.

dusicky-2-11.jpg

PŘÍBĚH:

Prý v tento den mohly duše zpátky na svět. Ty dobré, i ty špatné. Zapalování svíčky je jedním z tradičních zvyků. Dle pověry měl oheň duším pomoci najít cestu zpět k živým. Na tento svátek se především peklo pečivo. Specialitou bývaly rohlíky, bochánky, věnečky a tvary podobné zkříženým kostem, kterým se říkalo "kosti svatých".

Ještě na začátku 20. století se v jižních Čechách chodilo na Dušičky koledovat. V okolí Českého Krumlova se koledě říkalo "chodit po rohlíkách", protože odměnou koledníkům bylo většinou pečivo. V Podkrkonoší se v dřívějších dobách slavila Památka zesnulých podobně jako dnes Halloween. Lidé se oblékali do hadrů a zapalovali veliké ohně.

TRADICE A ZVYKY:

V současné době je tento svátek spojen především s návštěvou hřbitova, položením věnců, květin a zapálením svíček na hrobech zemřelých předků.


 

SYMBOLY:

  • Zapálená svíčka – vzpomínka za zesnulého
  • Věnce a květiny – víra ve věčný život, vzpomínka a poděkování zesnulému